De schijnbaar eindeloze hypocrisie van Els Ampe

Het is gebeurd. Ik ben een stuk aan het schrijven over Els Ampe. Waarom zou ik mezelf zoiets aandoen? Wel, dat zit zo. Ik haat mezelf én haar laatste filmpje maakt me razender dan alles wat ze hiervoor verkondigde (en dan heb ik het niet enkel over de voorbije weken, want ik ben me als Brusselaar helaas al jaren bewust van de manier waarop ze aan politiek doet).

Voor wie niet helemaal mee is: dit is het filmpje waarvan sprake. Daarin bekent ze (ik wou dat ik hier ‘schoorvoetend’ kon invoegen, maar helaas) dat zij en haar gezin al zeven weken in hun vakantieverblijf in Knokke-Heist wonen. Zogezegd op doktersbevel, omdat haar man een risicopatiënt is voor het coronavirus. Dat haar man zware hartproblemen heeft, is uiteraard vreselijk. Maar dat wilt niet zeggen dat ik me geen vragen kan stellen bij dit hele verhaal.

Zo vraag ik me allereerst af waarom een risicopatiënt aan de kust minder risico zou lopen dan in Brussel. Het lijkt me intussen wel duidelijk dat corona zowat overal is. Maar goed, laten we ervan uitgaan dat zelfs Els Ampe de gezondheidstoestand van haar echtgenoot niet zou misbruiken als excuus om de lockdown in hun buitenverblijf te kunnen spenderen.

Dat in acht genomen, kan ik niet anders dan uit haar filmpje afleiden dat risicopatiënten die in Brussel wonen volgens haar niét veilig zijn. Nu moet je heus geen genie zijn om te beseffen hoéveel risicopatiënten in armoede zich amper een eerste verblijf kunnen permitteren in ons land. Velen van hen zijn wellicht nog aan het werk terwijl Ampe vanuit haar vakantieverblijf (je verzint het niet) het overgrote merendeel van de Belgen verwijt in vakantiesfeer te zitten.

En precies dat maakt me zo kwaad. Hoe hypocriet moet je zijn om iedere Belg een schuldgevoel te geven over het feit dat gezondheid en familie voorgaan terwijl je net hetzelfde doet? Hoe groot moeten je oogkleppen zijn als je niet kan inzien dat jij degene bent die misbruik maakt van het systeem, terwijl je veel minder gegoede mensen zo snel mogelijk opnieuw aan het werk wil om de economie draaiende te houden?

Om het in haar eigen woorden te zeggen: mevrouw Ampe, waar wacht u eigenlijk nog op? Stop uw eindeloze stroom aan hypocriete uitspraken. Vandaag nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s